Geef participatie vorm, ook in de zorg!

Nederland heeft er bijna zijn buik vol van; het begrip “De Participatiesamenleving”. De kranten staan er vol mee. Er wordt volop geëvalueerd en de uitkomsten zijn niet positief. Dit demotiveert natuurlijk, terwijl het achterliggende gedachtegoed juist zo waardevol is.

Participatie staat volgens mij voor de volgende kernbegrippen: In dialoog zijn, betekenis geven aan en verantwoordelijkheid nemen. Altijd samen. Met uiteindelijk dus meer kwaliteit van leven (en zorg) en minder kosten. Samen zorgen dat…in plaats van samen zorgen voor.

Natuurlijk gaat deze transitie niet zonder slag of stoot. Ook niet in zorgorganisaties. Participatie staat uiteraard hoog op de agenda, maar hoe geef je daar als zorgorganisatie vorm aan? Hoe zorg je ervoor dat de bewoner participeert in zijn eigen zorgleefplan? En hoe krijg je familie zover dat ze ook een aandeel nemen in de zorgverlening? Hoe vorm je met de bewoner, de familie, vrijwilligers en collega’s een samenleving waarin je het ook echt samen doet?

Interessant is om te bekijken hoe de professionals hierin ondersteund kunnen worden. Zij zijn immers de spil tussen bewoners, familie en vrijwilligers. Wanneer zij tools hebben dit op een motiverende wijze te doen, is de kans op succes natuurlijk veel groter. En wordt de zorgverlening beter en besparen we uiteindelijk ook kosten.

Met meerdere zorgteams heb ik hieraan gewerkt. Ben je geïnteresseerd? Graag onderzoek ik samen met jou hoe binnen jullie organisatie participatie een boost kan krijgen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *