Eerst verbinding dan verandering

Gister heb ik de laatste dag begeleid van een heel aantal in het kader van een groot verandertraject, in een fijne zorgorganisatie! Wat was het mooi, boeiend en soms ook lastig! Want wanneer de organisatie jou als team vraagt te veranderen maar er is nog veel onduidelijk, dan is dat een hele klus. En zelfs toen de richting, de kaders en de afspraken steeds duidelijker werden, was het nog geen eenvoudige zaak om samen nieuw gedrag te laten zien. Door steeds opnieuw met elkaar in gesprek te gaan, te delen, op zoek te gaan wat belangrijk is, belemmeringen te vinden en hier woorden aan te geven, lukte het om verbinding te maken. Verbinding tussen management en teams, maar ook tussen de mensen in de teams.

Deze verbinding gaat eigenlijk over de bovenstroom en de onderstroom. De bovenstroom is alles wat we zien, wat we weten en kunnen. De onderstroom is juist alles wat we niet zien: wat we vinden, voelen en ervaren. Door steeds weer samen in gesprek te gaan is het gelukt om de verbinding tussen deze twee stromingen maken en dan lukt samen veranderen wel! Wat was het fijn dat ik hier een flink stuk mee in mocht lopen, delen, vragen, luisteren, adviseren en inspireren. Dank jullie wel, lieve en hard werkende zorgprofessionals!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *