Hoe nieuwsgierig ben jij?

We vinden altijd overal wat van! En we willen dit ook graag aan elkaar vertellen. Want zo laat je zien dat je betrokken bent. Dat jij het beter of anders zou doen. En daar zit gelijk de valkuil; want diegene aan wie jij je mening ventileert hoort vooral dat zij het dus niet goed doet. Schiet in de verdediging, uit ook haar mening. Discussies ontstaan, bondjes worden gevormd. Zichtbaar gedrag wat volgt: over elkaar spreken in plaats van met elkaar, elkaar misschien zelfs negeren. Gevoel: wantrouwen in plaats van vertrouwen. Onveiligheid. Niet serieus genomen worden. De voedingsbodem voor een conflict is ontstaan.

Herkenbaar? Ja! Op te lossen? Ja!
Het helpt wanneer je eerst met elkaar vaststelt wat de gezamenlijk opdracht is. Samen herijken. Welke klus hebben wij met elkaar te doen?  En als dat duidelijk is, waarom kiezen we hiervoor, waarom willen we ons aan deze opdracht verbinden. Dan is het kader duidelijk.

Daarna kijk je met elkaar hoe je de opdracht samen wilt gaan realiseren. En komt het dus op gedrag aan. Ga met elkaar in gesprek. Echt in gesprek. Dat betekent luisteren naar elkaar, oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar. Elkaar bevragen in plaats van te bestoken met standpunten en meningen. Nieuwsgierig zijn. Van de ander willen weten welke motieven schuilen achter bepaalde keuzes. Kortom: oordeelloos communiceren. En ons ego aan de kant zetten.

Ik kan wel zien dat iemand bepaalde keuzes maakt, maar niet waarom ze zijn gemaakt. Daarvoor zal ik vragen moeten stellen en nieuwsgierig zijn. Me onder de waterspiegel begeven. Probeer het ook en boor eens een diepere laag aan. Het levert zoveel op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *